Slide 1

Lov jelena

About
Obični jelen
Cervus elaphus

Po načinu života, jelen je životinja sumraka, ali je aktivan i u ranim jutarnjim satima te po noći. Na njegovu aktivnost djeluje tijek hranjenja koje je potrebno 5–7 puta dnevno i za to mu je potrebno vrijeme od 7–10 sati.

Sezona lova

krajem rujna te početkom listopada

Načini lova:

• Sa visoke zatvorene čeke
• Prikradanje

Slide 1
Lov

Lov jelena vrši se dočekom s visoke čeke ili prikradanjem najzanimljivije razdoblje lova u našem lovištu je krajem rujna te početkom listopada, za vrijeme rike. Specifičan doživljaj lova u rici u našem lovištu je poseban zbog konfiguracije brdsko-planinskog lovišta, gdje za vrijeme rike brda odzvanjaju od jelena.

Gost lovac mora imati fizičku kondiciju jer glavna rikališta se nalaze na vrhovima gorja i potrebno je streljačko iskustvo jer se ponekad puca na daljinama od 100–200 metara. Kalibar potreban za odstrel običnog jelena je minimum 7 mm, a kinetička energija 3500 J.

Slide 1
OPIS VRSTE
lov jelena

Po načinu života, obični jelen (Cervus elaphus) je životinja sumraka, ali je aktivan i u ranim jutarnjim satima te po noći. Na njegovu aktivnost djeluje tijek hranjenja koje je potrebno 5–7 puta dnevno i za to mu je potrebno vrijeme od 7–10 sati. Stari i odrasli mužjaci žive samotnim životom, osim u sezoni parenja, kada mužjak okuplja košute
(harem), dok ženke tijekom cijele godine žive u krdima. Košuta običnog jelena nosi tele (trudnoća) od 33 do 34 tjedna i samo u tom razdoblju teljenja se izdvaja iz krda te se teli krajem svibnja, početkom lipnja i obično oteli jedno do dva teleta.

Košuta ima 4 sise i kada tele toliko ojača da može slijediti majku, košuta se vraća svome krdu. Obični jelen u našem lovištu ima puno prirodnih neprijatelja, a to su medvjed, vuk, ris i čagalj. Trofejna zrelost običnog jelena nastupa u 9–10 godini.

Imate li pitanje? Kontaktirajte nas