Slide 1

Lov na medvjeda

About
Smeđi medvjed
Ursus arctos

Smeđim medvjedom, kao zaštićenom životinjskom vrstom, gospodari se prema akcijskom planu Republike Hrvatske. Kvote odstrela određuje tim stručnjaka pri ministarstvu koji provode akcijski plan u našem lovištu površine 12.600 ha, brdsko-planinskog tipa, kojem se dodijeli godišnja kvota od jednog do tri grla smeđeg medvjeda. Kod nas u lovištu je stabilna populacija medvjeda, što dokazuju lovci iz lovišta te tragovi i fotozamke.

Sezona lova

od 16. listopada do 15. prosinca
te od 16. veljače do 15. svibnja

Načini lova:

• S visoke zatvorene čeke na hranilištu

Slide 1
Lov

Način lova s uspješnom realizacijom odstrela iziskuje mnogo sati rada promatranjem s visoke zatvorene čeke, donošenjem hrane i obilaženjem tragova. Priprema odstrela smeđeg medvjeda nekada traje i do dva mjeseca svakodnevnog obilaženja lovišta (hranilišta). Medvjed se lovi s visoke zatvorene čeke koja mora biti dobro zvučno i toplinski izolirana jer lov na medvjeda iziskuje čekanje, ponekad i cijelu noć. Lovac (gost) mora biti dobro pripremljen, s odjećom i obućom za lov na medvjeda u planini jer nije neuobičajeno u zimskom
razdoblju da se temperatura u planini spusti i do 25 stupnjeva ispod nule.

Odrasli primjerci smeđeg medvjeda mogu težiti i do 300 kilograma tjelesne mase. Medvjed se lovi puškom risanicom najmanje kinetičke energije 3500 J i promjera zrna od najmanje 7 mm. Prema našim iskustvima najboljim se pokazao kalibar 300 win.mag te 375 H&H. Medvjed se lovi za vrijeme mjesečine uz pratnju stručnog profesionalnog pratitelja. Lov na medvjeda iziskuje profesionalnost i disciplinu klijenta lovca.

Ranjavanje i promašaj medvjeda kod nas se naplaćuje. U slučaju ranjavanja medvjeda organiziramo potragu za ranjenom životinjom s
obučenim licenciranim psom krvosljednikom i timom ljudi. Iz našeg iskustva u 25 godina rada bilo je slučajeva da je uspješna potraga završena nakon 15–20 km jer je medvjed velika i jaka životinja (kralj planine).

Najveći primjerak smeđeg medvjeda odstrijeljenog u našem lovištu je 470 CIC bodova.

Napomena:
Ovisno o mjesecu lova i vremenskih uvjeta, organizacija lova na smeđeg medvjeda iziskuje najmanje 5 lovnih dana.
Kada se gost prijavi i rezervira lov na smeđeg medvjeda, naša je praksa pozvati klijenta u trenutku kada medvjed redovno dolazi na hranilište (mrcilište). Obavijestimo klijenta o kakvom se medvjedu radi kako bi mogao otprilike znati koliko cic bodova može očekivati.

Imate li pitanje? Kontaktirajte nas